Inför nya ansökningstider på Stenebyskolans konst- och kulrutbildningar tar jag kontakt med några före detta studenter som lämnade oss i våras. Vad gör de nu? Hur har de det? Och hur reflekterar de över tiden på Steneby? Här kommer en hälsning från Klara Landin Larsson som gått 2 år på Stenebyskolan: först Kläder och sedan Form och Design.

Hej Klara, vart finns du i världen idag?
Min utbildning heter Performance Costume BA (Hons) och är en del av Edinburgh College of Art, som i sin tur är en del av University of Edinburgh, i Skottland.

Vad handlar den utbildningen om?
Utbildningen förbereder studenterna att jobba med kostymdesign på olika sätt: dels lär vi oss att designa kostym för en rad olika scenkonstsammanhang – teater, opera, film, musikvideos, modern dans, osv osv, men vi lär oss också sömnad och mönsterkonstruktion för att kunna realisera våra idéer. Dessutom ingår det en teoretisk del som utgörs av en rad föreläsningar och seminarier som i slutet av varje termin examineras med en uppsats. Till sist ingår det ett element som uppmuntrar oss att konsumera så mycket kontemporär scenkonst som möjligt, genom att gå och se ett antal föreställningar per termin och recensera dem.

Känner du att Stenebyskolan förberedde dig väl för utbildningen?

Jag känner definitivt att jag fick med mig rätt kunskaper. Jag hade förvisso gått Kläder året innan Form och Design, vilket säkert kan vara en bidragande faktor till att jag kunde utnyttja Form och Design-året till fullo då jag redan var bekant med Steneby som plats och vilka undervisningsmetoder som användes. Men överlag, och kanske särskilt här i Storbritannien där folk generellt bara går ett förberedande år innan de börjar diverse konsthögskolor, känner jag mig mycket mer förberedd än mina klasskamrater, både när det kommer till faktiska kunskaper och designmetoder som när det kommer till att känna mig säker och bekväm i mitt eget estetiska uttryck.

Hur kom det sig att du valde oss?
Jag valde Stenebyskolan lite på måfå faktiskt; jag frågade min dåvarande gymnasielärare om hon kände till några bra förberedande utbildningar inom textil/sömnad och fick ett väldigt vagt svar om något som hon trodde kallades Steneby. Så jag kollade upp skolan på internet, tyckte den verkade lovande, och sökte!

Vad glömmer du aldrig om tiden på Steneby?
Jag kommer aldrig glömma alla fantastiska lärare och gemenskapen mellan studenterna, allt det bidrog till en fantastiskt stimulerande miljö att befinna sig och utveckla sig kreativt i.

…..och vad vill du glömma?
Hur komplicerat det var att ta sig med kollektivtrafiken till och från Dals Långed…

Tycker du att skolan och utbildningen uppfyllde vad de lovat?

Steneby inte bara uppfyllde utan översteg alla mina vildaste förväntningar så himla mycket! Särskilt kanske Form och Design, som innan jag sökte framstod väldigt abstrakt och svårgreppbart men som gav mig SÅ mycket på så många plan, främst när det kommer till min egen designprocess, verktyg och skissmetoder, samt att känna mig bekväm i mitt skapande och lita på min förmåga.

Slutligen, skulle du tipsa någon annan om Steneby?

Jag skulle VERKLIGEN rekommendera andra att gå där!!

alumnklara1

alumnklara3