Sara Wahlmark ”SaraPirat” är utbildad modist med gesällbrev. Hon driver idag eget företag och har ateljéplats hos Skräddarns hus i centrala Göteborg. Där tillverkar Sara hattar till både företag och privatpersoner. Att göra tradition till något modernt och växlingen mellan det klassiska och lekfulla tilltalar henne när hon tillverkar sina hattar.

Hur hittade du till Stenebyskolan?
-Jag minns inte hur jag fick reda på att Stenebyskolan fanns, men jag vet att efter jag hade varit på studiebesök så ville jag så gärna gå där. Jag hamnade som reserv och när skolan ringde en vecka innan terminen skulle köra igång och berättade att jag hade kommit in på ”Form och Design” var jag världens lyckligaste person! Det var snart tio år sedan.

Hur var det att plugga på Stenebyskolan?
-Det var ett givande år där jag lärde mig saker jag fortfarande har användning för. Såhär i efterhand önskar jag att jag hade tagit tillvara på tiden ännu mer när jag var där.

Kan du sätta ord på det värdefulla du lärde dig? 
-Jag fick med mig många sätt att tänka och se på saker. Vår lärare matade oss med mottot ”det är resan som är målen” och efter de ledorden lever jag än idag.

Vad är ditt hetaste tips för någon som vill bli modist?
Gå några förberedande utbildningar så du har en bra grund av designprocess och sömnadskunskap innan du söker en modistutbildning eller går som lärling. Ta till vara på alla tillfällen då du kan få lära dig något nytt, man vet aldrig när man får användning för det!

Lyssna på intervjun med Sara i Sypodden.
Instagram: @SaraPiratMillinery
Facebook: SaraPirat