I våras sökte studenterna från Stenebyskolans konst- och kultutbildning med inriktning Kläder sig vidare till många olika utbildningar på såväl förberedande som högskolenivå. Någon studerar scenografi i Skellefteå, någon hamnade på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, en annan på KHIO i Oslo och en tredje sökte sig till HDK vid Steneby. Domen, KV, Stenebyskolan, Konstfack och Beckmans fick också studenter från klassen och till Textilhögskolan i Borås sökte sig ett helt gäng! Här kommer en hälsning från dem, och några funderingar på Steneby i backspegeln från Linn Svensson som går Modedesignprogrammet.

Jag valde att studera Kläder på Stenebyskolan för det kändes som ett naturligt steg för mig i mitt mål mot högskolan. Jag ville ha mer erfarenhet och bli tryggare i mig själv och mitt konstnärliga uttryck inom modedesign.

Utbildningen gjorde att jag kunde koncentrera mig enbart på det jag var där för, för att sedan kunna ansöka till vidare utbildningar. Man fick göra det som var viktigt för en själv och man fick hjälp med det man behövde. Man kan inte få en bättre förberedelse och hjälp när man jobbar med omfattande arbetsprov. Utbildningen var även väldigt individuellt anpassad. Jag behövde inte anpassa mig efter utbildningen, utan utbildningen fick anpassa sig efter mig och mina mål.

Jag kommer aldrig att glömma vilka fantastiska resurser skolan hade att erbjuda. Alla maskiner, redskap men också friheten att få göra i princip vad som helst. Man kände inga hinder i sitt arbete, vilket var en fantastisk möjlighet när man gjorde arbetsprover. Något mer jag aldrig kommer glömma var våra underbara lärare. Utan dem hade Kläder inte varit vad det är.

Jag skulle absolut rekommendera utbildningen för andra! Ingen tvekan. Jag fick ut precis allt jag hade förväntat mig av utbildningen och lärde mig mycket nytt, inte bara om kläder och design, utan även om mig själv. Vill man ha en bra grund att stå på, att lära känna sig själv, att utvecklas, då ska man gå Kläder!

Efter mitt år på Kläder ville jag fortsätta med modedesign. Borås Textilhögskola är en skola som bara växer och jag kände att det var ett ställe där även jag ville fortsätta växa.

klader-boras-alumner-2015

Från höger: Fredrik Möller (Modedesign), Josefin Gennert Jakobsson (Modedesign), Stina Larsson, Linn Svensson (Modedesign) och Josefin Andersson (Designteknikerutbildning).