My Dammand träffade på en fd student Katarina Skantze under en studieresa till Stockholm så vi passade på att ställa några frågor.

– Vad gjorde du efter du slutade?
Jag kom inte in på de vidareutbildningar jag sökte så jag tog ett år och jobbade, reste och gjorde nytt material till att fortsätta söka in till konsthögskolor året efter. Då kom jag in på HDK och gick kandidatprogrammet i Textilkonst. Därefter flyttade jag tillbaka till Stockholm och skaffade en ateljé ihop med vänner som jag arbetade i på deltid i två år. (Jag arbetade ca. 40-50 % extra på museer för försörjning.) Första året gick trögt, men andra året kom jag igång med fler utställningar, samarbeten, och stipendieresor. Därefter började jag ett masterprogram på Konstfack.

– Vad gör du idag?
Går första året på masterprogrammet CRAFT på Konstfack med inriktning på Textil. Jag syr skulpturer och medverkar i utställningar både genom skolan, på egen hand och i samarbete med andra, framförallt med gruppen / turnén VI OCH NI SOM UNDRAR VARFÖR.

-Vilka lärdomar tog du med dig från din tid på Steneby?
Jag lärde mig mycket tekniskt / materialmässigt, men framförallt började jag förstå mer om min egen konstnärliga process och hur jag kunde jobba mer undersökande. Samtalen med andra studenter var viktiga och workshops med gästlärare som kom in och skakade om. Framförallt Lina Selander (som jag senare önskade och fick som handledare till mitt examensarbete på HDK), Birgitta Nordström (som jag hade som lärare på HDK) och en tjej som hette Christina som fick mig att börja använda skrivande som stöd i arbetet.

-Hur använder du dig av det du lärde dig på Steneby i ditt egna arbete?
Det är svårt att säga exakt eftersom de kunskaper jag fick där har legat till grund för nya kunskaper jag fått senare.

– Har du något råd till nuvarande och framtida studenter?
Att tillåta sig att gå upp i arbetet och att leva i den bubbla skolan kan bli. Det du har hemma försvinner inte. Åtminstone om man bara går en ettårig utbildning.

– Hur funkade det att plugga på en liten ort som Dals Långed?
För mig var det väldigt bra att komma bort från Stockholm och prova något annorlunda. Det gav nya idéer och perspektiv. Att bo i en liten ort gjorde det lättare att fokusera på skolan och att låta mig uppslukas av arbetet. Det blev ett viktigt år för mig.

läs mer på www.kristinaskantze.se

Kristina-Skantze-1

Kristina-Skantze-2