Höstens Artist in residence på Steneby är på plats!

Graziella Loyrette, ett av flera alter egon som Johan Lundin arbetar med i den fiktiva staden Extra City. Foto: Graziella Loyrette.

Johan Lundin arbetar med projektet Extra City som är ett curatoriellt konstprojekt och en VR-installation. Extra City är en fiktiv stad som byggs upp med delar av befintliga miljöer och människor där Johan arbetar. Hit kan konstnärer bjudas in att utställa konst i en virtuell stad där Gallery Extra öppnar gallerier i olika virtuella byggnader. Staden är i kontinuerlig omvandling.

Det går också att boka en VR-resa med resebyrån Dream Trip Travels via Gallery Extra.

Dream Trip Travels erbjuder resor i VR. Foto: Emie Eva-Marie Elg

Du bjuder in några vänner och så kommer resebyrån hem till dig. Du får välja destination ur en resekatalog. Den fiktiva tidningen Sun Times News är på plats gör filmreportage och intervjuer om upplevelsen.
Boka biljetter här: https://www.galleryextra.com/

En annan resebyrå som finns i Extra City är City Tour som tar sig ut till olika utflyktsmål och människor. Nu när det börjar bli kallare planeras det nya vinterjackor till City Tours personal.
Bredvid verksamheten kring Dream Trip Travels och de andra fiktiva resebolagen görs en dokumentation. Här filmas arbetsprocesser och performance i anslutning till resor och andra event. Även enskilda resenärers upplevelser inuti VR-världen filmas.
Johan arbetar med ett antal olika alter egon som har olika arbetsuppgifter i projektet, det kan vara en reseledare eller en reporter på Sun Times News.
Omgivningar, hus och objekt förs in i den virtuella världen och objekt från den virtuella världen förs ut till den fysiska verkligheten. Johan har till exempel byggt en fysisk fåtölj utifrån en 3d-modellerad fåtölj i VR-världen. Dessa objekt kan dyka upp i rese-sammanhang eller performance.

Johan: Det är inte så konstigt som det låter… Det är som att spela spel, som fotboll.
Det handlar om att du kan inte komma ifrån dig själv, men det finns roller som vi spelar när vi utövar tex. fotboll. Lagkapten, en i laget, motståndare osv. Alla har sin roll.
Johan Lundin arbetar med frågor kring genus och sexualitet utifrån performance med lika mycket humor som allvar. Det blir starka karaktärer i vibrerande färger – något uppskruvade att det blir parodi.

 

Johan Lundin – Sitting Device (2018), Vinyl-screen-print på MDF.

I slutet av november kommer Johan att presentera sitt projekt på Steneby. Det ser vi fram emot! Håll utkik efter datum här på hemsidan.
Läs mer:
https://www.galleryextra.com
https://www.instagram.com/galleryextra/
https://www.facebook.com/GalleryExtra/