När Form Awards delades ut på Stockholm Furniture Fair fick Sarah Hasselqvist och Melinda Urbansdotter ta emot priset som ”årets nykomlingar” av Tidningen Form.

Priset får de för sin fåtölj Vent som de tagit fram tillsammans med Johanson Design inom ramen för Beckmans designsamarbete med sex av Sveriges främsta möbelproducenter. Innan studierna på Beckmans pluggade Melinda på Stenebyskolans högskoleförberedande utbildning med inriktning Textil: Konst och Design.

”Ovanligt ambitiöst studentprojekt”
”I ett ovanligt ambitiöst studentprojekt har Sarah Hasselqvist och Melinda Urbansdotter från Beckmans i samarbete med producenten Johanson skapat en fåtölj med stor personlighet och oväntade detaljer. Med ett formspråk som kommunicerar med 70-talets poppiga stålrörsdesign tar deras Vent självsäkert plats i rummet, och inbjuder till långsittningar på sniskan,” skriver juryn i sin motivering.

Jäsande deg inspirerade
Sarah och Melinda har bland annat hämtat inspiration till Vent från en jäsande deg.
–De mjuka, böljande formerna som ger liv till fåtöljen VENT bygger på en idé som kom fram i vår designprocess då vi lät en deg jäsa ut mellan olika metallstrukturer. Vad vi såg kändes både vackert och lekfullt. Likt en varm, trygg famn ska fåtöljen forma ett inbjudande och omslutande intryck. Den taktila volymen ska förkroppsliga en känsla av självförtroende, berättar Sarah och Melinda.

Vent visades i Beckmans monter på Stockholm Furniture Fair tillsammans med de fem andra möblerna som tagits fram i projektet.

Vent – tilldelades Form Award för ”Årets nykomling”. Foto Rikard Lilja

Melinda Urbansdotter och Sarah Hasselqvist, designer bakom Vent.

 

Text från www.beckmans.se