Textilkonstnären Annika Wahlström tilldelas Kaleidos stipendium för att hon med nål och tråd åskådliggör den mänskliga hjärnans fantastiska förmåga att bilda sammanhängande berättelser i den kaotiska omvärlden. Hon visar en stor känsla för textilen och lyfter broderiet till en idé-värld där tiden och orden är lika viktiga som materialet och hantverket. Sekunder och bokstäver blir gripbara enheter när hon fäster dem vid tyget. ”Jag dras med en ständig otillräcklighet som möjligen kan avhjälpas med några stygn till” säger Annika Wahlström. Och det märks. Hennes frenetiska broderande tar nästan andan ur oss.

”I min utställning hos Kaleido kommer jag att visa kommunikationsmedel som är både hopplösa och hoppfulla på samma gång. Flaggor, kartor, brev, meddelanden – signalväsen och navigationsmedel som under en längre tid mycket långsamt pockat på att få sin slutliga form.”

Annika Wahlström är född 1981 och uppvuxen i Skövde. 2014 tog hon sin masterexamen i Tillämpad konst och formgivning (inriktning Textil-Kläder-Formgivning) på HDK vid Steneby, Göteborgs Universitet i Dals Långed, Dalsland, där hon fortfarande är bosatt.

Stipendiejuryn bestod av Petter Eklund (skribent om konsthantverk, design, arkitektur i bl a DN, Residence, Antik & Auktion) samt Elisabet Berg och Annica Danielsson Almén, intendenter för Kaleidos galleri.

AnnikaWahlstrom4_1000-500x480