När Stenebyalumnen Helene Ekblom kommer tillbaks som gästlärare passar vi på att ställa några frågor om tiden som student i Långed. Läs mer på Helene Ekblom, Surface and Pattern Design.

Hur upplevde du din tid som student på Steneby?
Mina två år på Steneby var jätteviktiga för mig. Jag började här direkt efter studenten och att hamna i ett sammanhang med människor
som hade samma fokus som jag var viktigt och utvecklande. Det hände massor med mig som person och med mitt arbete. Det fanns tid att verkligen utforska mitt eget skapande, miljön är idealisk, och verkstäderna underbara.

Vad gjorde du efter att du slutade på Steneby?
Jag pluggade fem år Textil på Konstfack där jag i huvudsak inriktade mig på vävning. Efter min magisterexamen 2008 har jag jobbat på olika svenska företag med design och textil produktion.

Vad gör du idag?
Jag har precis startat mitt eget företag! Det är spännande och utmanande på ett helt nytt sätt än det jag gjort tidigare. Jag tycker om att ha större variation på mina arbetsdagar och att kunna sätta upp långsiktiga mål och jobba mot dem, även om det betyder mindre trygghet än som anställd.

Hur känns det att komma tillbaka till Steneby?
Stenebyskolan har en alldeles speciell plats i mitt hjärta och jag är alltid lika glad att få komma tillbaka till både skolan och alla människor här som jag tycker om! Dessutom lär jag mig nya saker varje gång och jag tycker att det är jätteroligt att få ta del av det eleverna gör, och att själv dela med mig av det jag kan.

heleneekblom_Kraakroovad

Kråkrövad

heleleekblom_I-bergslagen

I Bergslagen

heleneekblom

Helene Ekblom