Student öppnar webshop för att sprida Stenebys ljus i världen

I början på januari lanserades Ljus Skog – en plattform för försäljning av alster och produkter tillverkade av Steneby-studenter. Grundaren till projektet är Vanessa Fernandez, student på HDKs masterutbildning Tillämpad Konst och formgivning. Ljus Skog agerar som ett teleskop in i vad som händer i den magiska skogen på Steneby. I all smidighet kan besökaren få en del av känslan härifrån hemskickad till sig – bara ett knapptryck bort!

Vanessa Fernandez

Vanessa Fernandez fick Mötesplats Stenebys Idépeng för sitt webbförsäljningsprojekt under september 2016. I hennes ansökan för Idépeng betonas internets enorma tillgänglighet och genom detta forum kan vi nå ut runt om i världen till människor som annars kanske inte känner till vår plats. På webbsidan säljs saker av nuvarande och tidigare studenter från olika utbildningar på Steneby. Visst hoppas hon tjäna en hacka på försäljning från webbsidan, men Vanessas förhoppning är att den även ska fungera som en portfolio där utsocknes besökare kan få en glimt av vad som gör Steneby unikt. Den gemensamma faktorn är platsen och det ska även reflekteras i namnet. Vi är alla i skogen säger Vanessa. Jag ville hitta något som var ikoniskt för oss som pluggar här – och då måste det bli platsen! Även om allt innehåll på hemsidan är på engelska ville jag ändå ha ett svenskt namn, för att jag riktar mig främst mot den svenska marknaden. Ljus Skog låter som en redan existerande plats i Sverige och är förhoppningsvis enkelt att minnas.

Vantar av Klara Bothén

Tanken kring att skapa en webbförsäljning kom till Vanessa när hon sökte deltidsjobb över sommaren i trakten och tog sig ett besök till Arbetsförmedlingen. Där lade hon även upp sitt intresse kring att starta eget företag och nå ut till världen genom internet. Bemötandet var tvetydigt och okunskap kring hantverk och design gjorde att hon inte helt vågade ta sin idé till verklighet. Efter att ha sett Josha Woudstras (en annan före detta student) julmarknadsprojekt som kommit till med hjälp av Idépeng, såg Vanessa en möjlighet. Vanessa ser ljust på framtiden och uttrycker att möjligheterna som gavs på Steneby och kunskaper från sin utbildning har gett henne ett starkt stöd och erfarenhet.

Ljussläckare av Niko Timonen

Att bygga upp en sida för webbförsäljning var något helt nytt. Vanessa har ett öga för detaljer och förstår vidden av att nå ut. Varje liten del är gjord av henne själv – allt från att samla ihop alla ting, prata med folk, hemsideuppbyggnad, grafik och fotografering. Väl i projektet inser du hur mycket arbete det är och att varje liten detalj ska tas beslut om. Ett exempel är färgens betydelse och påverkan. På möbelmässan 2017 var jag på en föreläsning som pratade om hur en t.ex. blå färg påverkar beroende på om den har mer gult eller rött; små detaljer som gör skillnad och som kan ta upp hur mycket tid som helst. Just nu fokuserar jag mer på att vara engagerande mot en publik som får dem att vilja ha en bit av oss och stötta oss, säger Vanessa.

Leksvärd av Styrmir Gudmundsson

Som komplement till webbsidan skapades det även ett instagramkonto och en facebooksida. Allt för att sprida ordet högt och långt. Utan tidigare erfarenhet provade hon ny mark och vann erfarenhet som hon definitivt ser många möjligheter för i framtiden. Om det handlar om en expandering av den nyblivna hemsidan, en egen branding eller framtida projekt återstår att se. Men först ska Vanessa fokusera på att tar sin examen nu i vår 2017. Vi önskar henne lycka till med Ljus Skog, examensarbetet och hennes framtida planer!

Är du student, alumn eller ha en annan stark anknytning till Steneby kan du gladeligen hör av dig till Vanessa vid intresse för att bli en del av Ljus Skog!
Och till resten av läsarna säger vi bara: in och shoppa!

 www.ljusskog.com
facebook
@ljusskog
#Ljusskog

Smycken av Tung Yun Wang