Paulina Nilsson tog sin kandidatexamen 2016 på Textil – Kläder – Formgivning, HDK vid Steneby. I dagarna släpptes en musikvideo med det norska bandet Nising där Paulina gjort kostymerna. Vi tar ett snack med henne i samband med releasen.

Hur hittade ni varandra, du och bandet?
Det var under tiden på HDK när jag var utbytesstudent i Bergen 2015. Jag blev medbjuden på en hemmakonsert och fick höra Nising (Carl Tomas Nising) spela för första gången. Musiken var lekfull och inspirerande så jag funderade på om det skulle gå att samarbeta på något vis. Efter några veckor tog jag mod till mig och frågade. Nising var öppen och vi började spåna, dela inspiration och tankar. Kanske kunde det bli animation, scenkostym eller något annat kopplat med musiken? Vi kom fram till att göra en musikvideo till en av Nisings låtar och började fundera på koncept.

Kostym och scen, var detta ett område du ville jobba i?
Jag har tidigare jobbat textilt mot kropp, ljud och rörelse på olika vis men inte i samarbete med en musiker. Jag ville göra kostymer som kunde visualisera ljud genom rörelser. Det skulle vara en slags skogsvarelser.

Hur såg arbetsprocessen ut?
Många vänner blev inblandade under processen; idéskissare, producent, filmare, musiker, dansare och vi stämde av med varandra under tidens gång vad gällde storyline, material, kostymprovningar, rekvisita osv. En liten idé som växte till ett stort projekt som tog en hel del tid och arbete då tidsplan och budget var begränsad.

Är du nöjd med resultatet?
Ja – det var framförallt en lärorik och kul erfarenhet!

Se musikvideon här.