”Breven. Tre spikar och en hammar, ett beslut, en handling. Du böjer dina knän, huvudet lägger du på sned för handen över undersidan av hyllplanet, placerar breven och spikar uppåt. Du lämnar breven och går.
Breven hittas. Kuvertets poststämpel berättar om ett år, en månad, en dag, vart och vem breven har skickats till, förutom ett. Någon, ett litet djur har ätit av papperet och gjort mottagaren anonym.
Jag läser breven högt för mig själv. – För övrigt är allt sig likt, det regnar lika mycket varje dag. Ljudet av orden ger mig en närvaro och det blir lättare att se. Regnet tar plats. Kropp, handling, rörelse, ljudet, ljuset och ringarna på vattnet blir till.
– Jag ville bara skriva några rader. Din hand har format och gett orden en nyans, en bild av dig själv. Orden följer en linje en upprepning en rytm. Jag skär papper i buntar som jag sedan doppar i tusch. Tuschet sugs in och nyanser av svart tar form. Längtans horisonter av snårig skog vi båda sett.
Breven växer längst väggen i takt med åren och din kärlek blir synlig genom handlingen och orden du skrev. – Ingen kan älska en människa lika mycket som jag älskar dig.”

Stenebyalumnen Elin Stålhammar som gick Textil-Kläder-Formgivning och tog sin masterexamen 2010, ställer just nu ut på Mölnlycke kulturhus. Utställningen För övrigt är allt sig likt, det regnar lika mycket varje dag utgår från en handfull brev som berättar om en kärleksrelation i slutet av andra världskriget, uppspikade under ett hyllplan i källaren med tre spikar rakt igenom.  Utställningen pågår till 21 november.

elinstalhammar