Alumner från Stenebyskolan och HDK Steneby profileras i Sveriges Radio P1s program Meny: Så görs en kniv för hand. De handsmider knivar i sin grovmetallverkstad på Hisingen. I programmet tar de lyssnaren igenom processen som tar hela två arbetsdagar per kniv.

Ett visst mått av kompromisslöshet har fått oss att tillverka köksknivar för hand. Med längtan efter riktig kvalitet, arbetar vi med bra svenska material i en process där hantverket får ta den tid och omtanke det behöver. Vi vet att knivar inte bara handlar om en vacker yta, de handlar också om sånt man inte kan se. Detta är kärnan till varför vi tagit saken i egna händer.

Vi har sökt reda på de bäst lämpade stålen och de pålitligaste tillverkningsmetoderna och reducerat våra idéer och undersökningar till två lätta och vassa modeller, en stor och en liten i riktigt hårt stål som framför allt gör det roligare och enklare att laga mat.

Från Andersson Copras webb.

Bakom varumärket Andersson Copra står Joel Andersson och Adisa Copra. De har båda sin bakgrund inom metallbearbetning och formgivning med utbildningar från HDK Steneby och Konstfack, Stockholm.

Janne Hilmersson, lärare på Järn & Stål / offentlig gestaltning, tycker att det är riktigt spännande att de före detta studenterna lyckats hitta en annan nisch och kundkrets.

Andersson Copras kockkniv i Sandviks 13c26 rostfria stål och med handtag i svartek. Bladet har en lätt konvex slipning med en jämn tapering mot spetsen och en mycket tunn egg. Det är individuellt härdat och djupkylt till en hårdhet på 62- 63 hrc.

www.sr.se

www.sr.se

anderssoncopra adisa

www.sr.se