Röhsska museets samarbetar under våren 2015 med HDK – Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet kring en serie föreläsningar öppna för allmänheten. Arrangemangen äger om inte annat anges rum i HDK:s lokaler på Kristinelundsgatan 6-8. HDK:s byggnad ligger i samma kvarter som Röhsska museet. Det är fri entré till föredragen. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller. Varmt välkomna!

Onsdag 28 januari kl 18.00 på HDK
Pia Aleborg – Om kostym för film
Pia Aleborg har under det senaste decenniet arbetat som kostymör och scenograf för film, musik och teater. Bland annat står hon bakom kostymerna till Ruben Östlunds filmer De ofrivilliga, Play och Turist och musikvideos för Jenny Wilson, Junip och José Gonzalez. Pia Aleborg är utbildad på HDK:s program för smyckekonst, där hon tog examen 2001.
Arrangeras i samband med Göteborg Film Festival och i samarbete med Svensk Form Väst.

Fredag 6 februari kl 13.30 i Studion, Röhsska museet (OBS! tid och plats)
Britta Marakatt-Labba – Samisk mytologi i konsten
Textilkonstnären Britta Marakatt-Labba har sedan 1970-talet arbetat med broderade bilder som hämtar sina motiv från vardagen, politiken och den samiska kulturen och historien. Hennes arbete är internationellt uppmärksammat och under 2015 medverkar hon i utställningar i bland annat USA och Tyskland. Hon undervisar på Samiska högskolan samt på Kunstakademiet i Tromsø och promoverades förra året till hedersdoktor vid Umeå universitet. I föredraget berättar hon om sitt eget arbete och dess förankring i samisk kultur.
Arrangeras i samband med Samernas nationaldag 2015 och i samarbete med Sameföreningen i Göteborg och Göteborgs stads kulturnämnd.

Tisdag 10 februari kl 18.00 på HDK
Zandra Ahl: A Love Story – Ett konstnärssamtal
Konsthantverkaren Zandra Ahl visade 2014 den uppmärksammade utställningen Family Outlet på Röhsska museet. Denna kväll visar och berättar hon om filmer och rörliga bilder som påverkat hennes konstnärskap.
Arrangemanget ingår i projektet A Love Story, som genomförs av GoldDigger Productions med stöd av Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Göteborgs stad kulturnämnd.

Onsdag 18 februari kl 18.00 på HDK
Hedvig Hedqvist – Estrid Ericson, Josef Frank och världen
Estrid Ericson formade under 1930-, 40- och 50-talen tillsammans med den österrikiske arkitekten Josef Frank ett inredningsideal som fortfarande utgör grunden för företagets Svenskt Tenns sortiment. I anslutning till utställningen Estrid Ericson – Mistress of Modern föreläser designskribenten och inredningsarkitekten Hedvig Hedqvist om Svenskt Tenns historia. Hedvig Hedqvist är författare till en rad böcker i designhistoriska ämnen och arbetade i sin ungdom som praktikant till Estrid Ericson på Svenskt Tenn.
Arrangeras i samarbete med Röhsska museets vänner.

Tisdag 24 februari kl 18.00 på HDK
Torsten Jurell, Björn Gremner och Annika Björkman – Om Jingdezhen som plats för konstnärlig produktion då och nu
Konstnären Torsten Jurell visar under vintern utställningen Narrstreck i Månsken på Röhsska museet, med arbeten i keramik utförda i den kinesiska staden Jingdezhen. Denna stad varit ett centrum för keramisk produktion under mer än tvåtusen år och lockar idag till sig konstnärer från hela världen. Björn Gremner, antikhandlare och expert i SVTs Antikrundan, berättar denna kväll om det historiska porslinet från Jingdezhen. Annika Björkman, projektsamordnare inom Iaspisprogrammet vid Konstnärsnämnden, presenterar den gästateljé för svenska konstnärer som finns i Jingdezhen och Torsten Jurell förmedlar egna erfarenheter av att arbeta i stadens verkstäder.

Tisdag 3 mars 18.00 på HDK
Dennis Kanter – Refugee Housing Unit
Refugee Housing Unit är ett husprojekt med syfte att förbättra boendeförhållandena för människor som tvingas bo i flyktingläger genom att erbjuda alternativ till de tält som oftast är det enda som står till buds. Projektledaren Dennis Kanter berättar och det fleråriga arbetet från idé till prototyp. Projektet drivs i samarbete med IKEA Foundation och FNs flyktingkommisariat UNHCR och har nominerats till både World Design Impact Prize och Design S.
Arrangeras i samarbete med Svensk Form Väst.

Tisdag 21 april kl 18.00 på HDK
Sara Kristoffersson – Ikea och Sverigebilden
Är det Ikea som behöver Sverige eller Sverige som behöver Ikea? Det är en av många frågor som Sara Kristoffersson diskuterar i sin nyutkomna bok Design by IKEA: A Cultural History, publicerad av det brittiska förlaget Bloomsbury. Boken är den första som på allvar granskar hur det globala företaget Ikea använder Sverige i sitt varumärkesbyggande. Ikea säljer inte bara heminredning, utan även Skandinavien och Sverige. Eller rättare sagt bilden av Sverige och svensk design. Sara Kristoffersson är designkritiker och gästprofessor på Konstfack i Stockholm.
Arrangeras i samarbete med Röhsska museets vänner.