Konstnären Ingela Ihrman är vinnare av DN:s Kulturpris 2024.

– Ingela Ihrman gör som de bästa konstnärerna alltid har gjort. De insisterar på att vara sig själva också i en mörk tid. Som när Evert Taube skrev ”Sjösala vals” när andra världskriget var som mörkast 1942, sade DN:s kulturchef Björn Wiman i samband med prisutdelningen.

Ingela Ihrman uppskattade uppmärksamheten:

– Jag är jätteglad. Ett pris kan göra att det jag ägnar mig åt når ut och blir taget på allvar.

———————–

Motivering

Ingela Ihrman gestaltar vår tids största ödesfråga, människans förhållande till växter och djur på allas vår planet. I sina performance blir hon ett med naturen och personifierar allt från en kotte och jättemussla till tarmtång. Tankeväckande, underhållande och helt unikt.

——————–

Ett pris betyder ett erkännande, är ett bevis på att man finns också för andra. Ett pris kan vara en öppning: en dörr till en större krets av åskådare, en annan publik.

Den tanken gör Ingela Ihrman särskilt glad. Mottagaren har för henne alltid varit central.

– Jag blir påverkad av andra människor, och ibland tänker jag på andras blickar på mig på ett nästan självupptaget sätt. Men om ingen tittar på konsten, händer ingenting. Inte heller för mig.

Hon säger det på ett lågmält och innerligt vis, det känns som om hon ofta uttrycker sig så: hon talar eftertänksamt men utan att staka sig. Hon är stillsam men inte rädd för att ta plats.

Hon fortsätter:

– Jag måste få en persons uppmärksamhet på kroken om det ska bli något. Jag känner mig som en valp som står och stampar: Kom nu så leker vi?!

Läs hela artikeln https://www.dn.se/kultur/ingela-ihrman-far-dns-kulturpris-jag-ar-jatteglad/