Nu är höstterminen igång och vi är glada att kunna välkomna alla årets studenter på Stenebyskolan och HDK vid Steneby! Som uppstart fick studenterna ta del av Steneby Kick-in en helspäckad lördag.

Bussen avgick till GLUPSK, en mat- och kulturfestival som håller till i grannbyn Fengersfors. På Fengersfors Bruk där konstnärskollektivet Not Quite huserar är en fantastisk plats att besöka, oavsett om det är GLUPSK eller inte. Det gamla pappersbruket är en oas att insupa.

I Oceanhallen fick studenterna exklusiv föreläsning av konstnären Johanna Törnqvist som pratar om sitt arbete. Hur hon blev obekväm med modevärlden och började arbeta med material som vi annars anser vara skräp och att ge sig den svåra utmaningen att manipulera materialet att bli vackra kreationer. Hantverket blir primärt för att utveckla skräpet att bli något nytt. Med en enorm fokus på detaljer skapar hon haute couture med en frågeställande ton mot konsumtion och hållbarhet. Törnqvists film där hon arbetade med andras avfall fanns att se under GLUPSK i en surrealistisk teaterbuss (tillsammans med andra konstfilmer med Stenebyanknytning!).

Väl tillbaka i Långed hade studentkåren pub, där det närsomhelst under kvällen skulle ske ett performance av Butcher Queen. En nyutexaminerad Konstfacksstudent som arbetar med identitet och samhällsstrukturer som frågesätts genom performance och kostym.

Inskridande kom en lång varelse iklädd en överdimensionerad tolkning av en folkdräkt från Chile, till tonerna av Jag vill tacka livet-låten på chilenska. Hen dansar mjukt och välsignar sin publik med tuggummi. Abrupt går musiken över till Human Drama av Planningtorock och Butcher Queen dansar av sig kostymen och blottar orden GENDER IS HERE (pekandes uppåt) NOT THERE (pekandes neråt) nerklottrad med blå penna med en planerad uppstyckning av kroppen. Det är en något bisarr, skör styrka som Butcher Queen utstrålar – som att bevittna någons smärta. Låten övergår i en lång tystad. Tung andning. Och sen ett plågat vrål. Butcher Queen stapplar långsamt iväg från golvet och försvinner. Lämnar oss i en oförmåga att uttrycka oss, att flertalets börjar nervöst skratta följt av applåder.

Givetvis. Performance ska inte återberättas, det ska upplevas i stunden. Men vi kan inte låta bli att dela med oss av vår upplevelse. Vi hade en händelserik lördag som grovt beskrivet utmanar och uppmuntrar till lokal grönska, hållbarhet och att ta ut svängarna. Ett ifrågasättande kring konsumtion, samhällsstrukturer och könsroller.