Pasi Välimaa, textilkonstnär och professor vid HDK, har tilldelats Prins Eugenmedaljen för framstående konstnärlig gärning.

Den 19 november överlämnade Carl XVI Gustaf fem Prins Eugenmedaljer. Utöver Pasi Välimaa, som är från Finland, var årets medaljörer inredningsarkitekten och professor Jonas Bohlin, målaren Kent Lindfors, skulptören Eva Löfdahl och den danska arkitekten MAA Lene Tranberg.

Pasi Välimaa är professor i Textil-Kläder-Formgivning och undervisar på utbildningen Textil Kläder Formgivning vid HDK Steneby. Han har fått flera stipendier och utmärkelser tidigare för sitt konstnärskap och har en mängd utställningar och uppdrag på sitt CV.

Prins Eugenmedaljen instiftades av Gustaf V i samband med Prins Eugens 80-årsdag 1945. Sedan dess har medaljer delats ut årligen till högst tre framstående svenska utövare av bildande konst eller konsthantverk och högst en från vart och ett av övriga nordiska länder. Den ovala medaljen i förgyllt silver är försedd med kunglig krona. Den ska enligt information från hovet bäras på vänstra sidan av bröstet i vitt-gult-vitt band med blåa kantränder.

Grattis Pasi!

Pasi Välimaa med sin medalj utanför slottet

Pasi Välimaa med sin medalj utanför slottet