Pasi Välimaa är en Sveriges främsta textilkonstnärer och professor i Textil – Kropp – Rum på HDK vid Steneby. Nu ställer han ut i Stockholm.

Pasi Välimaas verk präglas av utsökt hantverk, intuitiv estetik och genomträngande konstnärlighet. I utställningen Sidenrelief visas ett tiotal vägghängda verk i siden som målats i beiga och blå nyanser
och genom sömnad fått sin mönsterskapande struktur. Det återkommande temat är naturen och det målade sidenet påminner med sitt akvarellika linjespel om naturens skiftande stämningar.
Det tunna sidenet målas för hand. Smala remsor placeras över en bordskant och penslas när de fortfarande är blöta. När sidenremsorna torkat sys de fast på bottentyget som är av organza, ett tunt
nätliknande sidentyg. Antingen läggs remsorna omlott, varpå platta sidenreliefer uppstår eller formas i volanger, reser sig upp och skapar volym.

Siden är det material jag tycker allra mest om. Det är som gjort för att färgas och efterlikna naturen, allt från fåglarnas fjädrar och till fiskarnas fjäll. Siden, färgtoner och
pigment skapar poesi och skönhet, förklarar Pasi Välimaa. De vattrade blå sidenrelieferna är en hyllning till det självständiga Finland som firar 100 år och till Pasi Välimaas barndomsstad Nystad som fyller 400 år och jubilerar genom att särskilt arbeta för världsfreden.

År 2004 tilldelades Pasi Välimaa Nordens största textilpris av Stiftelsen Fokus Borås och år 2014 Prins Eugen-medaljen för sin framstående konstnärliga gärning.

Utställningen pågår 18 mars – 9 april 2017
Galleri Sebastian Schildt, Strandvägen, Stockholm