Här presenteras studenter och möbler som visas i Stenebyskolans monter på Möbelmässan 2018. Fyra andraklassare från Trähantverk Möbelsnickeri och ett gemensamt projekt från Finsnickarna.

Emma Wikner visar sitt arbete Bländer. Hon ställde sig frågan ”Kan man formge en möbel utifrån ett fotografi?”. Emma har jobbat med fotograferade skuggor av fanerremsor. Projektet innefattar två saker Emma alltid velat testa på utbildningen: att formpressa faner och att fräsa mönster.

Patrik Lundborgs möbel heter Maspalomas, i björk och akrylplast. ”Kan en möbel dansa? Kan en rörelse vara stilla? Tanken bakom Maspalomas är att hitta en form som sträcker sig, som är påväg och nästan når fram. En stillbild av en dansare som rör sig mellan en position och en annan. Hur rör du dig på Maspalomas? Det finns mer än ett sätt att närma sig den och på och hur du väljer att använda den avgörs i stunden.”

Sofi Rundberg med Mesoglea, ett skulpturalt sittobjekt i lönn. ”Hur känns det att sitta flytande? Mesoglea är ett formexpriment där jag eftersträvar en förändring i upplevelsen av det massiva träet. Det skulpturala sittobjektet leker med idén av en manet: oformlig, plastisk & i rörelse. När jag simmar bland maneter höjs min kroppsliga närvaro. De omsluter mig, är både hårda & mjuka. Det går inte att tänka sig bort där, i stimmet av maneter. På samma sätt vill jag att Mesoglea ska vara en påminnelse om att sitta närvarande. När jag väljer att sätta mig kommer jag att vara där, känna träets struktur och vagga från ben till ben. Efter en stund kommer jag att resa mig för att inte längre sitta, men under tiden jag sitter så sitter jag.”

Karl Zebühr.
” -Om jag säger ”rörelse”, tänker du då på sittande? Troligtvis inte. Att sitta blir oftast något statiskt. Så därför, vill jag höja medvetenheten på hur en sätter sig, likt det klumpiga som i att sätta sig i en hängmatta.   I det här projektet har jag utforskat det aktiva sittandet, att göra något rutinmässigt till en betänkt handling. Kan jag då med form och konstruktion skapa ett mer närvarande sittande? Jag hoppas kunna få användaren att reflektera över hur man bäst sätter sig i den, vart man befinner sig och hur rumsligheten påverkas av dessa aspekter.”

Bidraget från Stenebyskolans Finsnickare är en köksö som är en del av ett kök som just avslutats åt en privat kund i Vänersborg. På YH-utbildningen till finsnickare jobbar studenter med riktiga uppdrag mot kund. Man får lära sig hela kedjan – från att räkna offert, skissa på förslag, producera och installera.