PLEASE DON’T SWIPE ME! UPGRADE THE SYSTEM. JUST DO IT.
A manifesto for further development of the meeting between psychology, fashion & sustainability.

This monday, 9/11 at 16.30, the current Artist in Residence at Steneby, Amandah Andersson, talks about her project this far. The lecture is in English.

På måndag 9/11 kl. 16.30 berättar nuvarande Artist in residence på Steneby, Amandah Andersson, om sitt projekt såhär långt. Föreläsningen hålls på engelska.

Amandah Andersson är ungefär två månader in på sin vistelse på Steneby. Hon sitter vid sin skissplats på Röda Skolan och strukturerar både tankar och material. Hon broderar en hel del just nu och talar om att knyta ihop olika material, översätta tankar till visuella symboler, bygga ihop en teoretisk modell av visuella element. Hon arbetar med ett manifest. Ett försök att knyta samman alla begrepp till en visuell helhet. Det handlar bland mycket annat om konsumtion, identitet och (o)medvetenhet. På bordet ligger en hög med ord, i broderibågen pågår ett broderi som läses TIME eller det spegelvända om man vänder på det. Det som är fallet med tiden är ju att den inte går att vända på. Den är irreversibel. Hon fortsätter prata om dubbelheter. I vanliga fall jobbar Amandah som frilansare med illustrationer, prints och scenkläder. Under residencytiden har hon hittat tillbaka till den viktiga konstnärliga processen som kräver tid och fokus. Det finns oftast inte plats för den i ett frilansjobb, men det fungerar inte utan den. ”Det är som en brottning mellan det snabba livet som frilansare och att jobba konstnärligt” säger hon. I höst ska hon lansera sitt eget märke, för vilket det nu framväxande manifestet är en slags förstudie. ”Det ska få livnära sig på det här projektet” säger hon, ”De hänger ihop”.

I början på nästa år kommer Amandah ställa ut sitt arbete i Steneby konsthall. ”Jo, utställningen är närvarande i mitt huvud. Det är en ritual som kommer ske.” Hon beskriver en berättelse om transformation. Från ett sovande liv eller en kropp i dvala i en hetsig värld, en åsidosatt identitet ersatt av fragment av andra identiteter. En långsam omvandlingsprocess med religiösa eller mytologiska förtecken som slutligen landar i ännu en vila, men av ett helt annat slag.

Utställningen pågår från 13/1 till 4/2 i Steneby konsthall.

DSC00343DSC00339lets talk amandah andersson