Steneby konsthall presenterar stolt en utställning med Klara Kristalova, Mårten Medbo och Per B Sundberg. Alla tre välmeriterade konstnärer med ett gemensamt material – keramik.

Ett av Steneby konsthalls uppdrag är att spegla Stenebys verksamhet – det vill säga visa materialbaserad konst, hantverk och design, trä, metall och textil – de material våra utbildningar arbetar med. I denna utställning tittar vi dock på ett material som inte brukar förekomma på Steneby. En av idéerna med det är givetvis att se vad andra material kan uttrycka, att se vad andra materialpraktiker kan tillföra våra. Hur mycket styr materialet praktiken och vad betyder det att vara materialbaserad idag?

Britt Ignell, konstnär och lärare på Steneby, har skrivit en katalogtext till utställningen:

Vad är en idé?

-Jag ser Uppfinnar-Jocke framför mig med en glödlampa ovanför huvudet.
Pling!

Vad är ett genomförande av idéer? Nu ser jag en verkstad framför mig med för verksamheten relevanta redskap. Jag ser tid som passerar och svett i pannan och
förtvivlan och förväntan. Och glädje. Den där speciella glädjen då det under arbete uppstår något som i samma ögonblick bekräftar och överraskar. Jag fylls av respekt för allt som lett dit och jag överväldigas av förundran över att resultatet sällan direkt kan härledas till ursprungsidén.

Läs mer..

 

Klara Kristalovas verk för tankarna till sagor, myter och drömmar inte sällan med en mörk underton, Människor, djur och natur någonstans mellan oskuldsfullhet och utsatthet.

Klara Kristalova är utbildad på Konsthögskolan i Stockholm (88-94) och sedan 2012 ledamot av Konstakademien

Funny Livdotter träffade Klara  för ett samtal:

Läs mer:

Klara Kristalova på Bonniers konsthall

Klara Kristalova på galleri Magnus Karlsson

 

Mårten Medbos keramiska verk befinner sig ofta i gränslandet mellan det abstrakta och det figurativa. Ibland liknande amorfa strukturer, ibland oidentifierade delar från djur- eller växtriket.

  

Mårten Medbo tog 1992 examen på Konstfacks linje för glas och keramik. Han blev Sveriges första doktor i konsthantverk vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg år 2016 med avhandlingen Lerbaserad erfarenhet och språklighet.

Funny Livdotter träffade Mårten för ett samtal:

Läs mer:

Mårten Medbos hemsida

Mårten Medbo på galleri Christian Larsen

 

Per B Sundbergs konst har beskrivits som ett slags samtida, personliga figuriner, som både ansetts fula, knasiga och ibland provokativa. Någonstans mellan fint och fult, kitsch och katastrof, barock och goth.

 

Per B Sundberg har studerat på Konstfack i Stockholm (85-92) där han också verkat som professor. 2014 fick Sundberg Sveriges Bildkonstnärsfonds Stora Stipendium.

Funny Livdotter träffade Per för ett samtal:

Läs mer:

Per B Sundberg på Magasin 3

 

Per B Sundberg på galleri Andrehn-Schiptjenko

 

Utställningen arrangeras med stöd av Sveriges Konstföreningar