Jeff Doering är från Kalifornien, USA, som har förälskat sig i Dalsland. Han har tidigare studerat en master på Metal Art på HDK vid Steneby. Med en bakgrund som teknik- och slöjdlärare [science teacher] har hans intresse har get sig uttryck i vetenskapliga skulpturer och interaktiva experiment.

– Allt startade i garaget i Kalifornien. Grunden var att det skulle vara roligt och ha kul tillsammans, säger Jeff, från det har skaparglädjen alltid varit vital i Jeffs liv. Nu vill han smitta av detta på oss. Som en energisk vetenskapsprofessor kokar Jeff ihop experiment, nu främst i fokus att få oss att känna värdet i att skapa och lösa problem.

FIX IT
Att inte väntar på support, kräver underhåll på teknik och maskiner – utan löser problemen med att testa sig fram. När vi blir mer praktiserande istället för användare, händer något med oss mentalt. Självförtroende, nyfikenhet och problemlösande – det är där jobben finns. Någon måste veta hur maskiner och ny teknik fungerar. Det är bara att plocka isär och försöka sätta ihop det igen.

I slutändan resulterar det i ett hållbart konsumtionsmönster. Mycket går att laga, eller göra andra saker av.
– Allt hänger på vad folket vill. Jeff ser en problematik i att komma nerdumpandes med något som vare sig finns ett behov inom eller att inte förankra med samhället.
– Detta är ett äventyr, säger Jeff entusiastiskt. Han startar upp detta projekt i tanken att så sakteligen kommer skapa fler ledare, utöver han själv. Ju fler som vet och kan desto fler möjligheter.

Jeff Doering är Artist in residence på Steneby våren 2019 – och han är här för att aktivera andra. Håll ögonen öppna för affischer omkring i Dals Långed, kontakta Jeff eller håll dig uppdaterad om Makerspace Steneby på deras facebooksida/grupp.