Lydia Vermaat Wallin och Hedvig Flärdh sökte Idépeng från Mötesplats Steneby för sitt projekt och åkte till Japan! Funny Livdotter rapporterar från deras presentation.

Ett gammalt härligt uttryck rådet ”en sak leder till en annan” och detta är exakt vad jag tänker på med Lydia Vermaat Wallin och Hedvig Flärdh. Det började med ett studiebesök med folk från Japan som Hedvig fick ansvar för att guida på sin kandidatutbildning i Ledarskap i Slöjd och Kulturhantverk vid Göteborgs universitet. Detta möte startade ett projekt om att utveckla den dagliga verksamheten för vuxna med funktionsnedsättning i Japan. Att lära ut slöjd, både som möjlighet till produktion och som kreativt pyssel. Lydia Vermaat Wallin, som i dagsläget studerar på Stenebyskolans Konst- och kulturutbildning med inriktning Kläder, som både behärskar det japanska språket och kulturen och har ett brinnande intresse för slöjd, blev inkopplad i Hedvigs projekt.

Det sökte 10 olika stipendium, av vilka de inte fick något. Lydia fick information kring Idépeng på Steneby och sökte 30000kr. Och fick det! I enad kör förklarar det att Idépeng var avgörande för om projektet ens kunde bli av.

DSC00427

DSC00425_2

Det vart en fruktsam erfarenhet. Hur en kan lära ut med ordlös kommunikation och improvisation. Det finns många likheter mellan Japan och Sverige, men även olikheter. Som att Japan ser på slöjd och hantverk ur ett mer bevarande tillstånd, där inte vem som helst har rätt att bemästra tekniken. Dock växer ett starkt intresse fram, och framförallt för näver- och halmslöjd.

Jag vill gå tillbaka till ”en sak leder till en annan”… För under detta projekt hade Lydia och Hedvig kontakt med Halmens Hus i Bengtsfors, och nu har Lydia fått jobb under sommarsäsongen där. Projektet som började med en oskyldig guidning av Hedvigs utbildning, fortsätter vidare i nya besök här i Sverige. Och planer om att sy ihop hantverksresor från Japan till Sverige är ett sått frö med förhoppning att gro.

japanliten

Intresset för halmslöjd bygger broar.

DSC00383