Årligen gör masterutbildningen på HDK Steneby Tillämpad konst och formgivning / Applied Art and Design en resa tillsammans för att svetsa samman gruppen som består av studenter från tre inriktningar. I år valde vi Budapest en stad med blandad historia. Spåren från både kejsartiden och kommuniststyre är klart synliga i stadsplanering och arkitektur. Vi har studerat arkitekturen via en guidad stadsvandring där vi kunde se hur gammal bebyggelse förvandlas respektive bevaras.

Vårt tema i år är Globalization and culture. Studenterna jobbar med en uppgift från Linda Shamma (som ger en öppen föreläsning på Steneby 19/10) att från en personlig utgångspunkt beskriva ordet hybrid. Förslag på ingångar är biologi/ postkoloniala teorier/ teknik.

I förrgår besökte vi House of Nouveau en sorts museal jätte loppis med fantastiska och ibland märkliga objekt.

House of Terror berättade detta lands svarta historia och var viktigt att besöka i relation till de dagsaktuella flyktingströmmarna.

Vi har också besökt Artfactory en organisation med residence program i Fine Art, mest måleri. De arbetar liknande Not Quite men har bara ateljéer och inga verkstäder.

Igår besökte vi en designstudio och träffade en grupp unga målmedvetna designer och arkitekter och fick lite insyn i vad detta arbete innebär i en stad som Budapest. Drömmen för dem skulle vara att få ta hand om och inreda alla lägenheter i ett gammalt blockhus från Sovjettiden. Visitkort utbyttes och möjligen kommer vi att få se någon av dem i Sverige!

Idag går de flesta av oss till the Applied Art museum.

Med hälsningar från Anna-lill, Mats, Heiner och masterstudenterna!

image5 image4 image1

 

image2