Montern till Stockholmsmässan tillverkas av Finsnickarna på Stenebyskolan – den 2-åriga Yrkeshögskoleutbildning som bedrivs här. Arbetssättet på den utbildningen bygger på uppdrag – där det finns en kund/beställare och där studenterna agerar tillverkare/leverantör. Studenterna har skissat fram idéer för montern, som sedan diskuterats med ”kunden” dvs studenterna på Trähantverk Möbelsnickeri – de som formger möblerna som ska visas. Jag pratar med Jakob, som är en av studenterna på Finsnickeriutbidlningen.

Vad hade ni att utgå ifrån?
Vi hade några pusselbitar att börja med. Ett furugolv skulle användas sedan föregående år, och så gillade vi vattepölsformerna och den blå färgen i årets utbildningskatalog för Stenebyskolan. Sedan ritade vi ett förslag som vi bollat fram och tillbaks till alla blev nöjda. Och sen satte vi igång och tillverkade montern.

Och hur blev den då?
Jo, det är en struktur, liksom ett skelett, som ramar in volymen av montern och har integrerad ljussättning. Det är gjort av granvirke 80x80mm som målats blått. Eftersom det måste transporteras med skolans skåpbuss har vi tvingats skarva längderna och tillsätta stödben i mitten. Det blir en vägg i bakkant och en bit på sidorna. Här används blå Valchromat.

Vad är det?
Valchromat är en genomfärgad träfiberskiva. Så den blå färgen går rakt igenom.

Jag har sett att ni gjort några hörn också?
Det blir konkava hörnmoduler som bildar en sitt- eller ståmöbel vid varje stolpe. Konstruktionen är klassisk skateboardramp – mdf på sidorna och en böjd furuskiva framtill.

Så det är inramningen, hur presenteras själva möblerna då?
Det blir låga podier på golvet som speglar vattenpölsformerna i broschyren. Valchromat här med.

Hur har ni lagt upp arbetet med montern?
Vi har haft personer som ansvarat för olika delar. Och så har Rava varit arbetsledare för oss på Finsnicken och Oskar har varit monteransvarig på Lillsnicken (smeknamnet för Trähantverk Möbelsnickeri).

Åker ni alla till Stockholm?
Ja vi åker nu i helgen. Vi ska bygga upp montern tillsammans med studenterna från den andra utbildningen – så det blir intressant att se när allt blir färdigt!

Foto: Martin Gustavsson


Stockholm Furniture and Light Fair pågår 7-11 februari
Besök Stenebyskolan i Greenhouse, monter KF:24


Stenebyskolan vill tacka de företag som sponsrat montern. Munksjö Paper AB, Bågens Såg i Laxarby AB, Imtech Elteknik AB, Axel P, Mek Service, Plåtslageritjänst Lennart Wånggren AB, Sågspecialisten AB, Bilbolaget i Bengtsfors AB, Colorama, Holm Trävaror AB, Signera Dalsland och Lackman.