Berith Stennabb, masterstudent på HDK vid Steneby, är just nu aktuell både i St Petersburg och i Nya Magasinet i Dals Långed. Dansverket L’autre av koreografen Favela Vera Ortiz kommer uppföras den 5 december på dansfestivalen Скороход (Skorohod) i St. Petersburg, och Berith har gjort musiklandskapet till verket. De har samarbetat förut, och då har hon även gjort kostym.

IMG_0433

Intresset för möten, rörelse, kropp och ljud finns ständigt med i Beriths arbetsprocess. Hon är mitt uppe i sitt examensarbete, och under vintern och våren fram till examinationen i april kommer hon jobba i Nya Magasinet. Processen är öppen och inbjudande och hon hoppas på att rummet kan skapa förutsättningar för möten och samtal. På frågan vad hon gör svarar hon att det är nog en paus helt enkelt. Det är en slags långsam aktivism, ett kraftfullt stillastående. Berith virkar med lintråd. Stora cirkulära former, som galaxer. Jag tänker på LP-skivor. Maskorna byggs på i en spiral och blir en gestaltning eller en inspelning av de inre stämningarna och de yttre förutsättningarna. Berith samlar på ljud och de finns överallt, men utmaningen är att lägga märke till de ljud vi är så vana vid så vi inte hör dem. Kroppens egna ljud till exempel. Inandning och utandning. Man har så mycket musik inom sig.

DSCF6304

Materialet lin är väl valt. Det är en av våra äldsta kulturväxter och har en historia parallell med människans. Människan som i grunden är samma nu som för flera tusen år sedan; som bär på samma rädslor och behov. Linet ansågs ha helande egenskaper, liksom renande och förekom i ritualer och representerade en viktig kvalitet i olika delar av världen. Linet talar om en mänsklig gemensamhet över både geografiska och temporala avstånd.

Följ Berith Stennabbs arbete på plats i Nya Magasinet eller på hennes hemsida: berithstennabb.se

open process