foto: Jacob Bensefelt

För fjärde året aktiveras den röda träbyggnaden längst med vattnet vid Långbron med studenter och deras projekt. Denna gång var det Jacob Bensefelt och Pauline Pettersson från Stenebyskolans yrkeshögskoleutbildning; möbelrestauratör. Sommaren slog till med hetta och Dals Långed förgylldes med ett temporärt sjukhus utmed Dalslands kanal. Studenterna drev under sommaren ett möbelhospital där gemene person kunde lämna in sina möbler för omvårdnad.

bild: Pauline Pettersson

Pauline: Projektet handlar om att väcka folks tankegång att man kan bevara sina gamla möbler och laga dom, så man kan använda dom i framtiden och inte bara slänga. Det var väl det vi ville få igång i samhället, och också få folk att förstå att möbelrestaurering finns.

Jacob: Det är väldigt många som där det inte finns i deras värld. Att de finns dom som reparerar möbler, informationen har inte helt nått ut.

Det finns även en andra motivation förutom förkärleken till att rädda möbler. Tids nog kommer Jacob och Pauline att vara klara med sin utbildning, och då ska ut i yrkeslivet. Långbron Air gav dem möjligheten att testa på att göra alla steg själva. Kundmötet verkar kanske inte så komplicerat med det krävs att båda parter förstår varandra, samtidigt som tid och prissättning ska uppskattas, gärna på stående fot. Detta gjorde att de lätt underskattade arbetet de skulle utföra som visade sig kräva enormt mycket mer tid. Då som egenföretagare skulle det innebära en förlust.

Pauline: Det två första veckorna fick vi in så mycket uppdrag, så vi behövde stoppa.
Jacob: Vi hade tagit med några egna grejer som vi kunde jobba med och vi hade inte förväntat oss att vi skulle få in jättemycket jobb. Helt otroligt. Vi tänkte att vi har med lite grejer som vi kan fixa på så kan vi hoppas att få in några kunder. Förutom det hade jag även köpt ett helt gäng med osthyvelblad där jag skulle svarva skaft på min minisvarv. Jag började med det. Det blev bara fyra osthyvlar. Mer hann jag inte med.

De anade inte hur stor intresset skulle bli. När portarna för Långbron galleriet stängdes för säsongen har de fortfarande en hel del möbler att ta hand om. De är noga med att betona att de möblerna får de restaurera efter skoltid.

-Det doftar så gott; var en kommentar det fick av en besökande. Pauline instämmer. För henne har det fina med Långbron Air varit värmen, dimman som väller in från skogen och lägger sig över vattnet på morgonen, och lukten av gammalt trä. Jacob tar med sig känslan av yrkesstolthet som sprider sig i kroppen när en lämnar över en färdig möbel till kunden. ”alla besök och den positiva feedbacken”

Även om de haft fullt upp under sommaren med Möbelhospitalet och sommarjobb på Gamlegården i Bengtsfors, så har fokuset varit att ta vara på tiden, ta stund till möten, fika med slussvaktaren Gunnar och göra ett välgjort arbete med restaurationen.

Många möbler har blivit omhändertagna, ompysslade och restaurerade för att sen återgå till sin ägare och sin vardag. Allting löste sig. De fick testa på att vara egenföretagare, möta kunder, många lärdomar som kommer hjälpa klivet in i yrkeslivet. Det må vara skrämmande fortfarande, känslan att starta eget företag men som de själva uttryckte: Nu är vi lite mer förberedda på framtiden.