Nu är höstterminen igång och vi är glada att kunna välkomna alla årets studenter på Stenebyskolan och HDK vid Steneby. Här kommer en rapport från helgens hemliga insparksdag signerad Funny Livdotter: Steneby Kick-in.

-Vi syns kl 14.00, lördagen den 27 augusti! Plats: 58°55’39.2”N 12°19’05.3”E.
Studenterna lämnades med koordinater och en liten otydlig men förberedande checklista som information, mer fick de inte veta.

Samling på koordinaterna. Foto: Funny Livdotter

Platsen de skulle till är en fotbollsplan som nu är täckt av höga tallar. Längre in på planen väntade Gabriel Bohm Calles med ett järnrör och en bandspelare. När alla hade samlat sig framför Gabriel, satte han igång bandspelaren som ljöd av lokal folkmusik från hans hemtrakter Dalarna. I takt med musiken rörde han sig på ett både ödmjukt och aggressivt vis tillsammans med järnröret som gav i från sig ett sjungande ljud som absorberades av naturen. Detta var första performanceakten av tre som Gabriel Bohm Calles bjöd på denna mycket märkliga plats. Reaktionerna var frågande från studenterna men främst var det tydligt att det gick inte att hålla sig för skratt. Vad Gabriel arbetar med som konstnär kan beskrivas som socialpolitik och en nyfikenhet på beteende och reaktioner. Under sitt besök uttryckte Gabriel att det var unikt att få göra sina performance på en sådan udda plats och dessutom inför en grupp studenter där flertals är precis i början av sin utbildning.

IMG_2536

Gabriel Bohm Calles Foto: Funny Livdotter

Därefter vart den brännboll, i en annorlunda tappning med ett neongrönt slagträ i trekantig utformning vilket gjorde det svårare att träffa bollen, men också styra riktning. Vissa gick in med blodigt allvar för att försöka slå iväg bollen så långt som möjligt men där naturen studsade tillbaka bollen mot en tall och tillbaka där den började. Andra passade på att äta lingon eller plocka svamp under matchen. Under slutet av spelet kom frågan om det fanns några regler, där Funny uttryckte: -Det finns inga regler, skapa era egna! Sista varvet sköts genom att kasta slagträt och springa med bollen. Frivarv, och sen vart det fika.

IMG_2607

Brännboll i skogen. Foto: Funny Livdotter

Mitt i fikat kom en varelse klädd i vitt promenerande upp från en stig mot ett hörn av fotbollsplanen. Där spändes det upp vita rep kring flertals tallar, som definierade två utrymmen. Sakta kom studenterna smygandes mot platsen där Gum-Lina Gabrielsson bestämt men tålmodigt placerade ut olika objekt och ting inuti de vita repen och utanför. Med ryggen vänd mot studenterna tog hon av sig skorna, tog med sig några behållare med rosa trögflytande vätska och satte sig vänt mot oss och började tvätta sig själv med den rosa vätskan. Ansiktet halvt täckt i tyg och halvt täckt i rosa glitter blir nu även täckt i rosa vätska, vätskan som även formade sig som en ficka innanför kostymen som ett tredje lågt hängande bröst. Sen tog hon på sig sin ryggsäck och skorna, och tog några steg framåt där hon framkallade en applåd.

Gum-Lina Gabrielsson arbetar bland annat med performance i form av att definiera plats och rum. Detta verk utvecklas för varje gång det framförs, det är en del av processen och påverkas av omständighet, plats och sammanhang. Hon tog sin kandidat i Textil-Kläder-Formgivning 2013 på HDK vid Steneby.

IMG_2633

Gum-Lina Gabrielsson. Foto: Funny Livdotter

-Nu ska en buss ta er från denna plats till en annan! Ropar Funny högljutt. Fortfarande med en uns av hemlighet hängandes i luften.

Bussen tog oss till Not Quite, konstnärskooperativet på Fengersfors gamla bruk, där en afton med Klangbotten ägde rum. Flertals ljudkonstnärer bjöd på performance runt om i lokalerna på det gamla pappersbruket, och mellan akterna fanns det tid för go’fika och kanske en glas vin. Aftonen trappades upp från den ena akten till den andra. När väl bussen hade anlänt för att ta studenterna hem till Dals Långed igen ville de inte sluta dansa. Motvilligt vinglade de bort till bussen som kördes av en fantastisk dam från trakten. Hon fick en ballong som Funny hade burit omkring på under dagen för att markera sin närvaro som ansvarig med. Det var en lång dag. Men förhoppningsvis en inspirerande och starkt uppstart av skolåret.

Foto: © Malin Robertson Harén

Foto: © Malin Robertson Harén

Foto: © Malin Robertson Harén

Foto: © Malin Robertson Harén

Foto: © Malin Robertson Harén

Foto: © Malin Robertson Harén