Campus Steneby – där människor, idéer och material möts

Campus Steneby är en unik miljö för utbildning och forskning inom hantverk och formgivning vid Göteborgs universitet, Platsen ligger inbäddat bland Dalslands sjöar och skogar mitt emellan Göteborg och Oslo. Vi är en internationell gemenskap för skapare, konstnärer och formgivare som tilltalas av vår utbildningsfilosofi, som innebär en total fördjupning i verkstadsupplevelsen.

 

Inom våra utbildningar vill vi utveckla kunskap om arv och traditioner för att tänja på gränserna för materialbaserat hantverk och materialbaserad formgivning. Med ett starkt fokus på konstnärligt utforskande och formgivningsmetoder ger vi studenterna verktyg för att tillämpa sina färdigheter i nya sammanhang och i en snabbt föränderlig värld.

Vi har lokaler i världsklass, däribland den största akademiska metallverkstaden i hela EU och en spännande pågående etableringen av en testbädd för möbelindustrin. Detta gör oss till ett självklart val för den som söker möjligheten att utveckla sina färdigheter och kunskaper omgiven av naturens lugn.

Vi erbjuder kandidatprogram i metallgestaltning möbeldesign med inriktning trä samt textil- kropp-rum, där vi fokuserar på utveckling av tekniska färdigheter, materialkunskap, projektplanering, samt historia och teori. Våra masterprogram i metallgestaltning och möbeldesign med inriktning trä samt textil-kropp-rum hålls på engelska, vilket gör Campus Steneby till en mångsidig miljö för kulturellt utbyte, med ett alumninätverk över hela världen.

Vi erbjuder även fristående kurser för dig som vill prova på livet på Campus Steneby under en kortare tid. Våra samarbetspartners Stenebyskolan, som vi delar flera lokaler med, erbjuder förberedande och yrkesinriktade utbildningar inom konst, hantverk och formgivning samt ett utbud av sommarkurser.

Vår historia
Hantverksutbildningen vid Steneby är förankrad i återuppväckandet av det svenska hantverket under tidigt 1900-tal då en återgång till traditionell kunskap och teknik inom hantverksutbildningen lanserades av Carl Malmsten på Nääs – ett internationellt känt centrum för utvecklingen av synen på svensk slöjd i lärarutbildningen.

Erland Borglund, som gick på Nääs på 1920-talet, började samarbeta med Malmsten och utvecklade kurser i träslöjd för tonårspojkar i Dals Långed. Steneby Hemslöjdsföreningen bildades 1929 och blev en viktig samlingspunkt för bevarandet av den lokala hantverkskunskapen, särskilt halmslöjd som varit en viktig stugindustri i Dalsland sedan 1860-talets hungersnöd och massutvandring. Hantverksutbildningen sågs som ett viktigt motgift mot de sociala problem som förknippades med den stora depressionen på 1930-talet. Snart ställdes hantverk från Dals Långed ut på internationella utställningar i Stockholm och London.

1934 grundades en skola med Borglund som rektor och den första moderna byggnaden på campus, ett studenthem i funktionalistisk stil och en cafeteria, öppnande 1938. Vid andra världskrigets intåg erbjöd skolan kurser i vävning, halmslöjd, snickeri, träsnideri, svarvning, måleri, bokbinderi, smide, keramik, skrädderi, byggnadskonstruktion och inredning.

Efter andra världskriget integrerades skolan i det svenska statliga utbildningssystemet och nya byggnader tillkom under hela 1960-talet. 1991 startade Stenebyskolan som en stiftelse och har utvecklat en inriktning mot konstförberedande utbildning och yrkesutbildning.

Spinoff-effekter i Dals Långed
Sedan början av 2000-talet har Dals Långed erbjudit utbildning på högskolenivå inom metallgestaltning, möbeldesign och textil – med examen certifierade av Göteborgs universitet. Detta har lett till investeringar vid skolan, bland annat byggandet av vår toppmoderna smedja och digitala tekniker i träverkstäderna och utbyggnaden av textilverkstäderna. Skolan har genom åren successivt blivit mer integrerad med Konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet och har ett nära samarbete kring kunskapsdelning och utbildningsmöjligheter.

Efter en trend mot socioekonomisk nedgång i Dalsland under slutet av 1900-talet visar kulturhuset Not Quite och den nyligen etablerade ateljén och samarbetsplatsen Studio Växt att våra högskoleutbildningar har spinoff-effekter som gynnar lokalsamhället och dess ekonomi. Under det tjugoförsta århundradet har vi förnyat vårt engagemang i Borglunds mission att bedriva hantverk och formgivning som en samhällsviktig verksamhet som kan gynna vår omgivning, både lokalt och internationellt.

Campuslivet i Steneby
På Campus Steneby finns bibliotek, utställningshall, cafeteria och en aktiv studentkår som anordnar en rad aktiviteter på kvällar och helger. Ett 70-tal studenter går utbildningar vid Göteborgs universitet – Campus Steneby, medan cirka 120 elever är inskrivna vid Stenebyskolan. Personal och studenter träffas ofta för att delta i föredrag av gästlärare och konstnärer från hela världen.

I byn finns det möjlighet att bada bastu vid sjön, hyra kajaker, tillverka keramik i Keramik-Kiosken, ta en yogaklass, spela boule eller hyra en cykel och utforska omgivningarna. I byn hittar du också en stormarknad och två pizzerior, medan du i närområdet hittar kulturhuset Not Quite, Dalslands konstmuseum och mycket mer.

Forskning och innovation på Campus Steneby
2022 utsågs Campus Steneby som investeringsplats för etableringen av ett nytt centrum för forskning och innovation relaterat till möbel- och inredningsindustrin i Sverige. Detta är ett samarbete mellan Göteborgs universitet och våra partners på Mötesplats Steneby, Västra Götalandsregionen, och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Många av våra lärare är också aktiva forskare. Mer information om forskningsinriktningar finns på deras profilsidor för personalen.

IN ENGLISH

HDK Valands Kandidatutbildningar Campus Steneby:

Konstnärligt kandidatprogram i Metallgestaltning >>

Konstnärligt kandidatprogram i Möbeldesign med inriktning trä>>

 

HDK Valands Masterprogram Campus Steneby:

Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, Metallgestaltning >>

Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, Möbeldesign med inriktning trä>>

 

Filmgalleri