– Det här hade aldrig hänt om det inte varit för skogen i Dalsland! Dorani Gheljai skrattar stort medan hon nålar fast en provbit och får sen göra om. Det råder febril aktivitet i Utställningshallen som blivit ett tillfälligt skrädderi och bara om ett par dagar ska Dorani och hennes första klädkollektion åka till Afghanistan.

Dorani har i sitt utbildningsprojekt tagit fram en traditionell kollektion med modern attityd för afghanska kvinnor.

Dorani studerar på Stenebyskolans inriktning Form och Design, och hennes individuella projekt har vuxit fram under vårterminen.

– Det är tre frågor som är viktiga för mig i det jag arbetar med: integration, jämlikhet och min kulturella bakgrund.

Hon kom till Sverige fem år gammal med föräldrar som flydde politiskt förtryck i Afghanistan och Dorani försöker alltid följa vad som händer i landet.

– När jag läste online om Gellara, det första modemagasinet som kommit efter kriget, blev jag jätteimponerad av vad de gjorde och hur de arbetade. Det blev helt självklart att jag ville göra en kollektion för afghanska kvinnor och samarbeta med magasinet för att visa upp kläderna.

Under utbildningen har hon har bollat projektet mycket med sina lärare. Dorani säger att det utbyte hon har med lärarna på Stenebyskolan känns unikt och hade varit svårt att få på en större skola.

– Här ställer lärarna relevanta frågor för just mig och mina idéer, och kan hjälpa mig att hitta min väg. Lärarna stöttar mig i att utveckla mitt eget tänkande och jag har lärt mig arbeta självständigt.

Integration viktig del
Symaskinerna knattrar och koncentrationen går nästintill att ta på. Skräddare och studenter står tillsammans och diskuterar passning av utklippta tygdelar. Till sin hjälp har Dorani proffs från Afghanistan och Syrien som hjälper till med sömnaden. Genom lokala arbetsförmedlingar i Dalsland har hon fått tag på skickliga yrkesmän av allra högsta klass och detta är en viktig del i projektet; att plocka in kompetens från flyktingar.

– Trots att jag bott i Sverige nästan hela mitt liv, pratar flytande svenska och gått i svensk skola så ses jag ändå inte som svensk. Nu när jag är lite äldre kan jag förstå att min uppväxt ändå är en fördel, att ha flera kulturer med sig och att kunna agera över kulturella gränser.
Men Dorani har sett sina föräldrar kämpa hårt.

– En av de tuffaste sakerna är att all den kunskap och erfarenhet som finns bland flyktingar inte tas tillvara. Så var det för min pappa som är högutbildad, hade en bra karriär, men fick börja om från början när han kom till Sverige.

Via lokala arbetsförmedlingar fick Dorani Gheljai fick tag på skräddarna Emad Rezayian och Hosein Hasani som rutinerat och effektivt arbetar med kollektionen.

Dorani Gheljai visar skisser för skräddaren Hosein Hasani.

Kommersiellt tänk
För att finansiera sitt projekt har Dorani sökt pengar från olika håll. Hon har fått Mötesplats Stenebys stipendium Idépeng, stöd från Bengtsfors kommun, Dalslands Sparbank och symaskinerna lånas ut från ACG.
En del av pengarna har gått till en inköpsresa till Afghanistan för att hitta rätt typ av tyger och under resan passade Dorani också på att träffa modemagasinet Gellara. Tidskriftens chefredaktör och Dorani klickade och kom överens om att samarbeta kring en runwayshow och reportage. Väl på plats kom projektet dessutom att utvecklas ytterligare.

– Vi började prata om att i Afghanistan syr alla, såväl kvinnor som män, kläder till sig själva och sina familjer. Det är en hög nivå på sömnaden men de flesta har aldrig sytt för att i större skala sälja plagg.
Dorani såg plötsligt potentialen att utveckla sitt projekt till något mer.
– Min kollektion skulle kunna vara utgångspunkt för att ta kunnandet om textil och sömnad över till kommersiell verksamhet. Jag tänkte om att jag tar med duktiga människor som kan konfektionssömnad från Sverige till Afghanistan, så kan vi utifrån mina plagg hålla kurser i mönsterkonstruktion, design och annat. Det skulle på sikt kunna skapa jobbmöjligheter!
Tillsammans med kontakter i Afghanistan har en lokal finansiär hittats som ställer sig bakom idén. Planeringen är i full gång och tanken är att hålla två-veckors-kurser i huvudstaden Kabul.

Tyger och band kommer direkt från Afghanistan.

Mode och kvinnorätt
Allt låter enkelt när Dorani berättar, men Kabul är ofta i nyheterna för bomber och terrorattacker. Är hon inte orolig eller rädd?

– Man måste absolut vara försiktig. Dessutom, om du har pengar eller är från en viss familj kan du bli kidnappad. Som kvinna sätter du inte heller på dig shorts när du går ut.

Jämställdhet är annars självklart och oerhört viktigt för Dorani. Därför är detta den tredje delen hon väver in i projektet: att förbättra kvinnors situation, genom att både symboliskt och bokstavligt öppna upp för kvinnors rörlighet.

– Jag har växt upp i ett av världens bästa länder att vara kvinna i, men jag är född i ett land som är bland världens sämsta för kvinnor.

För att hamna rätt med designen och inte utmana för mycket har Dorani därför intervjuat afghanska flyktingkvinnor om vad de kan tänka sig ha på sig och hur de ser på kvinnans roll.

– De är ofta djupt troende och har en konservativ syn på relationen mellan kvinnor och män, samtidigt som de faktiskt är klädroade.
Det betyder att plaggen ska vara traditionella och praktiska, de ska kunna användas i vardagen och ändå vill kvinnorna gärna få in något spännande.

– Jag har dragit ned lite här och upp lite där, kanske gjort någonting bara aningen mer åtsmitande och ändå blir det tillräckligt för att väcka ”lagom” med uppmärksamhet, att tänja på gränserna.

Skräddaren Mohamad Karam förklarar en teknisk detalj för Letysia Tanga och Dorani Gheljai.

Dorani Gheljais klasskamrat Letysia Tanga hjälper till med inprovningen av plagg.

Från Dalsland mot framtiden
Dorani kom till Stenebyskolan från Tillskärarakademin i Göteborg. Det hon saknade i kunskap kompenserade hon med energi och i slutet av året tyckte huvudläraren att Dorani skulle behöva utveckla sin kreativitet och skapandeprocess, och att bra för detta var Stenebyskolan.

– Jag tänkte ”aldrig ut i skogen!”, men min lärare bokade bussbiljett och väl här blev jag helt tagen – naturen, lugnet och människorna. Det går att fokusera.
Dorani står vid utställningshallens stora fönster, utanför glittrar en sjö, det är skog och bergknallar så långt ögat kan nå. Hon menar att här går att ta plats, det finns massor med material och utrymme både praktiskt och mentalt. En annan fördel är att skolans alla utbildningar, även universitetsdelarna, är kreativt inriktade.

– Det som också gör Steneby speciellt är lärarna, kontakten och hur de guidar dig.

Dorani säger att en av de viktigaste sakerna hon lärt sig är hur hon vill arbeta framöver. Mode och kläder behöver inte bara vara något ytligt.

– Min målgrupp är en kvinna som lever under förtryck, jag ser henne i framtiden och hur hon kan klä sig när samhällsklimatet blir bättre. Jag vill använda mode som socialt verktyg, något som gör skillnad.

 

Text och foto: Kajsa Kax