Olle Norås har precis kommit hem från en resa till Pechoro Ilych, en skog i Ryssland nära Uralbergen. Området är ett Zapovednik, ett stängt naturreservat, en miljö som bara finns för sig själv, inte för människan: The fundamental idea of zapovednost’ is the exclusion of people and the prohibition of economic activity, the only exceptions being non-intrusive access allowed to scientists and rangers.

Så egentligen skulle han väl inte vara där.

IMG_20161007_152248

Olle är Artist in Residence på Steneby under hösten. För några år sedan tog han sin kandidatexamen på Järn och Stål – Offentlig gestaltning (nuvarande Metallgestaltning) på HDK vid Steneby. På frågan varför han ville komma tillbaks svarar han att han trivs på den här platsen. Det är en koncentration av människor som gör samma sak, som han inte upplever i Stockholm där han bor i vanliga fall. Det finns ett gemensamt driv. Även om vi inte pratar med varandra allihop, så finns vi här på samma plats och känner att det vi gör är rätt.

Olle har sin arbetsplats på Röda Skolan, och det han sysslar med är måleri. Gouachemålningar som just håller på att få en plats ute i rummet istället för att vara en platt yta. Det tar lång tid och han jobbar gärna stort. När det går fort kan det kännas som att han stressat och missat något. Men han försöker göra mindre, snabbare, målningar också. Då har jag möjlighet att göra fel ordentligt.

IMG_20161007_152312

IMG_20161007_153616

Det är inte landskapsmålningar eller naturavbildningar han gör. Men markerna, eller känslan av markerna, har en central plats i processen. Att röra sig i skogen eller på fjället och lyssna är viktigt för arbetet, men, som han säger, det finns ingen riktig skog längre. Det är bara träd. Granåker.

Det är ett dilemma, balansen mellan aktivism och konst. Jag har en plattform att säga saker, och jag har saker att säga. Men risken är att det ena kapitaliserar på det andra. Det blir så lätt bara åh, vad rätt jag har, säger han. Frågan om de exploaterade markerna är närvarande i arbetet men han gör ingen plakatkonst, även om han ibland gör plakat i sin roll som aktivist. Det är också det intresset som gjorde att han fick följa med en grupp forskare, biologer och ekologer, till Zapovednik-skogen. Det är människor som älskar skogen, och som lägger märke till detaljer. Vandringen gick väldigt långsamt, med många pauser för att titta på en lav eller en slemsvamp eller någon annan intressant art som säkert inte är lönsam. Det finns olika sätt att röra sig genom en skog, och det finns olika sätt att betrakta och översätta den.

IMG_20161007_152352

Olles vistelse på Steneby varar till sista november, och avslutas med en utställning tillsammans med vår andra Artist in Residence Jessica Johannesson. Vernissage är 23/11 i Steneby konsthall.