Vi på Stenebyskolan är mycket stolta över såväl nuvarande som tidigare studenter.

Vi har här gjort en kort intervju med Sunna Hansdóttir, tidigare student hos oss.

– Hur kom du i kontakt med Steneby? 

– Jag gick på en folkhögskola i Halland och blev tipsad av en lärare, jag läste textila tekniker och ville ta nästa steg. 

– Vilken inriktning studerade du på Steneby? 

– Jag gick textil form och design och andra året gick jag den textila påbyggnadsutbildningen Ftt som fanns då, ett år där jag fick jobba mer självständigt i egenformulerade projekt. 

– Hur ser ditt liv ut nu?

– Jag är nyligen utexaminerad från Konstfacks masterprogram Craft! 

Jag har varvat mina studier med min konstnärliga praktik utanför skolan med utställningar och uppdrag. Jag jobbar från min studio i Stockholm. Under hösten kommer jag medverka i två utställningar, en i Stockholm och en i Göteborg. Jag kommer även att vara gästlärare på Steneby i bland annat textiltryck. Vilket jag ser fram emot. 

Jag jobbar med materiellt måleri där jag använder min textila kunskap och utforskar textilens möjligheter som målarduk. Jag kombinerar mina målningar med väggmåleri, det är ett sätt för mig att förstora målningens yta och jobba med rummet och dess begränsningar och fördelar. 

Jag utforskar metoden att zooma in och förstora det tillsynes osynliga. Som tillexempel trådens rörelse i en väv. 

 

– Hur ser du på framtiden inom din bransch?

– Jag ser det konstnärliga yrket som ett politiskt ställningstagande och ett ifrågasättande av människan som lönsam och mätbar. I tider där det skärs ner på kultur, slöjden i skolan hotas och konstskolor tvingas redogöra och rättfärdiga sin existens i allt högre grad känns det viktigt att våga fortsätta jobba med konst och kultur. 

Jag tänker att man måste vara kreativ inte bara i sitt skapande utan också i vilka möjligheter det finns, att söka sig till sammanhang som intresserar en men att oxå skapa egna sammanhang som att t.ex. anordna egna utställningar och lyfta  andras konstnärskap. Jag har insett att för mig handlar det mycket om att vara bjussig och generös, peppa andra och tipsa varandra om t.ex. stipendier. Att jobba med varandra i detta tuffa yrke och inte se andra som konkurrens. Genom den attityden får man ofta nya möjligheter, ibland från oväntat håll.

– Vad har tiden på Steneby betytt för dig både professionellt och privat?

– Steneby gav mig en grund som jag fortfarande känner att jag står  på. Med fokus på processen och nyfikeheten och lekfullheten som går att hitta där är ovärderlig och jag vet inte om jag hade förstått vikten av det utan mina år på Steneby. Sen fick jag ovärderliga verktyg inom textila tekniker där jag fick prova mig fram. Det var även på Steneby som jag för första gången vågade formulera att det var konstnär jag ville bli med hjälp av mina guldlärare My och Anita

– Vad var det absolut bästa med att studera på Steneby och att bo i Dals Långed?

 Dals Långed som plats gav mig mycket fokus och jag var väldigt produktiv under mina två år där.

Jag kom i kontakt med människor med liknande intressen och fick vänner för livet. 

 

Vi på Steneby önskar Sunna ett stort lycka till i framtiden och ser fram emot att ha dig här hos oss i höst.