Johanna Moe tilldelas stipendiet till Mona Ljungblads minne för hennes tänkvärda och känsligt utförda projekt. Hon rör sig fritt i tabubelagda områden och belyser förbisedda ämnen på ett hisnande sätt. Johanna Moe studerar i dag vid Stenebyskolan i Dals Långed.

– Vi vill rikta ett stort tack till Johanna för att hon förmedlar det svåra så att många känslor och intryck ryms däri, sorg, skratt, skönhet, säger Katarina Jönsson Norling, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation.

Stipendiet till Mona Ljungblads minne förmedlas av KRO, Konstnärernas riksorganisation, och Olle Ebgen-Ljungblad, son till Mona Ljungblad i samarbete med FRIKS, Fria konstnärliga och hantverksinriktade utbildningar.

Mona Ljungblad utbildades på Konstindustriskolan i Göteborg och på Hovedskous målarskola. Hennes konstnärliga uttryck var främst färgträsnitt, akvarell och färgpennteckning.

Fakta om Mona Ljungblad
Mona Ljungblads konstnärskap satte naturen och människorna i fokus. Hon var lyhörd för sin närmiljö, familjen och vännerna. I färgsnitt, akvarell och teckning skildrade hon sin värld. Hon stod också upp för kvinnorörelsen och var med i Grupp 8. Mona Ljungblad utbildades på Konstindustriskolan i Göteborg och på Hovedskous målarskola.

Fakta om stipendiet
I anslutning till konstnären Mona Ljunglads begravning samlades medel in i syfte att ge stipendium till en blivande konstnär som går sin egen väg. Stipendiet är avsett att gå till en avgångselev vid en förberedande konstskola.

Sammanlagt delas fyra stipendier om vardera 10 000 kr ut. De andra pristagarna tillkännages vid senare tillfälle.

Johanna Moe växte upp på Runmarö i Stockholms skärgård, där gick hon på Runmarö skola. Hon har tidigare varit boxare och tillhörde i sin ungdom Narva Boxningsklubb och senare Vallentuna Boxing Camp (VBC). För Narva BK vann hon junior SM guld. 2013 flyttade hon till Dalsland för att börja på Stenebyskolan, något som för henne blev lite av ett återvändande till ön hon vuxit upp på. I sin konst inspireras hon gärna av det förbisedda och sådant som kanske anses ha mindre värde. Det kan vara allt ifrån mellanrumsformer, sprickor till att vara kvinna.

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och Sveriges Konsthantverkare & Industriformgivare (KIF) företräder över 3 300 professionella bild- och formkonstnärer i Sverige. Vårt mål är att förbättra konstnärernas sociala och ekonomiska villkor och därmed göra det möjligt för konstnärer att vara yrkesverksamma.Ett bord Normkritik (2) Ett litet rum Könstympning Normkreativitet (2)