Jag snackar med Fredrik Möller som just presenterat sitt slutprojekt Anonymous i ettan på Modedesign, Textilhögskolan i Borås. Han pluggade Form och Design samt Kläder på Stenebyskolan innan han flyttade med familjen till Borås förra året.

Vad lärde du dig på Steneby?

Vad lärde jag mig inte!?! Hitta någon form av formspråk, men framförallt hur viktigt det är med själva processen i ett designarbete. Att gå från skiss till färdig produkt, men vikten ligger fortfarande i processen. Att sätta ord på det man gör. ”Jag valde färgen orange för jag tycker det är fint” räcker liksom inte. Det är viktigt att kunna förklara och förstå de val man gör i en designprocess.

När du tänker tillbaka, vad var det mest värdefulla med utbildningen på Stenebyskolan?

Denna förståelse om designprocessen och lärare som ställer upp och guidar dig genom alla processer. Man får otroligt mycket hjälp och det är först efteråt man verkligen förstår vilken lyx det var att få all den hjälp av lärarna, som man faktiskt fick på Stenebyskolan. Tack för det Kajsa, Ebba och Anita!

Varför ska man gå en högskoleförberedande utbildning innan man börjar en högskoleutbildning tycker du?

Man får helt enkelt all kunskap och de verktyg man behöver för att klara av högskola. Man är liksom redan inkörd i ”rätt tänk” när man väl fortsätter med högre studier!

Berätta om ditt nyss avslutade projekt Anonymous?

Projektet ”A Knitting Investigation” handlar om att lära sig flera olika tekniker inom stickning. Jag valde att arbeta utifrån ordet Anonymous och hur vi blir mer och mer utsatta/synliga i samhället. Mycket på grund av nya sociala medier. Jag ville skapa karaktärer som saknade identitet, men som fortfarande var väldigt blottade/sårbara.