Utställningen ”Fit for Nothing” går att se i Steneby konsthall fram till 25 september

Skolåret började drastiskt för studenterna på Steneby med en tvådagars uppstartsworkshop med korpuskonstnären David Clarke från London. Han ställer just nu ut i Steneby konsthall och hade vernissage och föreläsning i måndags, på läsårets första dag.

David Clarke visar med sin utställning i Steneby konsthall en hämningslös inställning i ett fält som vanligtvis kännetecknas av försiktighet och tradition. Clarke ställer materialhierarkier på ända, förvränger funktioner och förskjuter konventioner. Han vägrar till exempel använda de vanliga vita podierna och presenterar istället sina objekt på en flakmoped, en upphittad bänk, slitna verkstadsbord och på golvet.

Studenterna fick prova på en process som var fast, nasty, dirty. I grupparbete över materialgränserna gavs de i uppgift att göra många objekt på kort tid. You have to go through the shit var Clarkes budskap. De första objekten hade inga restriktioner, men efterföljande uppgifter byggde vidare på vad studenterna hade konstruerat. Andra dagen var uppgiften fokuserad kring objektet som verktyg, närmare bestämt någon slags sked. Examinationen bestod i att testa verktygets funktion i skarpt läge: att äta glass.

Samarbete med gravitationen.

”One day my plinth will come”. Blyobjekt som formats av fallet från en stege och blivit liggande.

”Baroque beauties”. Ljusstakar köpta från ebay och avgjutna med emballaget de kom i.

”Fast, Nasty, Dirty”. Massproduktion på årets uppstartsworkshop med David Clarke och studenter på HDK och Stenebyskolan.

Studenter testar skedar. Det går att äta glass på olika sätt.

DSC026881

DSC026661