Utbildningarna Form-Design och Textil har haft en gemensam högtempokurs denna veckan med en workshop på 3,5 dagar. De har jobbat med att framställa textila material av något som inte till en början är textil, nämligen stora rullar av papper och plast av olika tjocklekar. Formsalen har varit fullkomligt dränkt av de vita materialen i otänkbara former! Man har attackerat med lack och limpistol. Studenterna har skissat i två och tre dimensioner med utgång från materialen. Som kontext har studenterna sedan fått en text, sagan De vilda svanarna av HC Andersen, och som uppgift skulle man välja en person eller miljö att gestalta – mot kropp eller mot rum. Vid redovisningen berättar studenter om små prinsar med stora hjärtan, material som påminner om svanvingens fjäderdräkt och svulstiga, pompösa väggbeklädnader.

Det var spännande att bara få göra, säger en student. Att släppa loss med materialen helt fritt utan att ha ett specifikt mål på en produkt eller plagg.

Skönt att allt var vitt, sa en annan. Annars blir man så förvillad med all valfrihet. Här kom man igång mycket snabbare och kunde jobba fram saker med händerna utan att tänka för mycket. Att dessutom ha sagan att använda sig av var väldigt annorlunda och kul!

Det blev så olika saker! Och så fantastiska grejer, säger en tredje. Former man inte kunde gissa sig till när vi satte igång.

STE_3994
STE_4016STE_4032STE_4005
STE_4000