Den skapande processen kan ses om en resa. När du ger dig ut på expeditioner är det viktigt att lyssna med hela kroppen och lära dig många språk: formens, rummets, färgens, doftens, ljudens och det verbala språket. Såväl konsthantverk som design har en utforskande attityd. För hos oss på Högskolan för Design och Konsthantverk vid Steneby är materialen och teknikerna centrala i den konstnärliga processen. De bär och utvecklar tanken, tar sig för medvetandets censur som små båtar som väjer för hinder och för utövaren ut på hemliga okända vatten.

Nu är 22 studenter i hamn med sina examensprojekt efter tre respektive fem år av grundläggande utbildning. Alla kommer från olika platser i Sverige men även runt om i världen: Kroatien, Norge, Holland, Tyskland, Irland och England. Men alla har en sak gemensamt, att ha mötts i Dalsland vid HDK Steneby.

Ansvarig för utställningen är Kristoffer Sundin, möbeldesigner och inredningsarkitekt baserad i Stockholm. Kristoffer har själv gått på Stenebyskolans förberedande utbildning Trähantverk Möbelsnickeri en gång i tiden och uppskattar att få komma tillbaka till Dals Långed.

-Jag har velat fånga Stenebys intima koppling till material, därför använder vi oss av både trä, metall och textil för att rama in studenternas arbete på ett sätt som blir tydligt utan att ta över, säger Kristoffer Sundin och fortsätter:

-I årets utställning visar studenterna tydligt hur de genom material- och teknikkunskaper förvärvade på skolan kan omvandla sina tankar om världen till fysiska objekt. De använder detta, objektens språk, för att hos betraktaren väcka frågor kring till exempel återbruk, det repetetiva arbetets roll i våra liv, familjerelationer och förutsättningarna för småskalig produktion.

Välkommen på vernissage 6 juni kl 14 i Växthuset, Trädgårdsföreningen, Göteborg. Det blir veganska snittar, skitig jazzpop med Judiths och invigningstal av Nina Bondeson. Utställningen är öppen alla dagar till och med 20 juni, kl 11-20 dagligen (utom 13 juni 11.00–15.00 och midsommarafton 19 juni 11.00–16.00).

Se studenternas arbeten på HDKs examenswebb.

JUDITHS bild1

Judiths. Foto: Rebecka Bjurmell

göteborg_affisch_nya (2)_Sida_6