Såhär i ansökningstider återkopplar vi med några före detta studenter för att höra hur de upplevde sin tid på Steneby. Först ut är Emmy Bernhardsson som gick Stenebyskolans 2-åriga högskoleförberedande utbildning med inriktning Skinn – Textil: Kläder och Accessoarer 2015-2017. Hon värderar skissmetoderna, hantverket, vännerna och etiktänket hon fick med sig från Stenebyskolan – och saknar ibland utsikten över skogen och sjön…

Det var två underbara år där jag lärde mej mycket och fick goda vänner som jag har kontakt med nästan dagligen. Jag lärde mej mönsterkonstruktion, hantverk, skissmetoder och mycket mer. Det jag är väldigt glad över att jag fått med mej från utbildningen är att tänka på vart mina material kommer ifrån, hur är de framtagna och om jag är okej med det? Det är frågor som alltid är närvarande när man jobbar med läder, skinn och päls, men är också bra att tänka på gällande andra material också. Och jag är väldigt glad över att jag fått med mej vanan att tänka på det!

Under min tid på Steneby fick jag tid och utrymme prova och experimentera med olika skisstekniker, material och metoder för att ta reda på hur jag vill jobba och vad som är viktigt för mej. Eftersom alla i min klass var väldigt olika och vi jobbade på olika sätt kunde jag även dra kunskap från det. Även om vi fick samma uppgift, tog vi så olika riktningar att de ibland var svårt att tro att vi hade samma startpunkt. De var alltid lika spännande att se vad alla andra höll på med!

Nu går jag modistutbildningen på Tillskärarakademin i Göteborg. Här jobbar jag också i skinn och päls vilket är kul. Vanan att sy i hårda material kommer till stor nytta! Jag gillat att jag får jobba hantverksmässigt, sy mycket förhand, och experimentera med material precis som på Steneby!! Men i storstadsbullret fyllt med människor, spårvagnar och bussar kan jag verkligen sakna Steneby.  Lugnet, att ha gångavstånd till skolan och utsikten över skogen och sjön.